Wereldwijde oproep tot staking voor het klimaat

Na een internationale oproep van Greta Thunberg zullen op vrijdag 15 maart jongeren uit meer dan 60 landen over de hele wereld staken. De Belgische Youth for Climate en Zwitserse, Franse en Belgische wetenschappers roepen alle burgers op om te staken voor het klimaat. De Klimaatcoalitie steunt dit initiatief.

 

Acties van de jongeren in België

We roepen alle organisaties en burgers op om bestaande acties van de jongeren te vervoegen. In België staan minstens 26 acties op de agenda. De meeste zullen doorgaan tijdens de voormiddag: volg de alle praktische informatie op de voet via de website van de jongerenbeweging.

Om 13u30 staat een centrale mars op de agenda in Brussel, waarvoor alle lokale initiatieven zijn uitgenodigd. Bij aankomst aan het Zuidstation is een eindevenement voorzien van 15u tot 18u, met speeches, muziek en infostands van NGO's: Strike for Future Post-March Rally.

Doe mee en toon via sociale media dat je de staking steunt met de hashtags #GlobalStrikeforFuture #FridaysforFuture #Youth4Climate. Meer dan 100 organisaties uit het noorden en het zuiden van het land hebben een gemeenschappelijke verklaring getekend om deze actie te steunen. Lees de tekst hier.

De jongeren zoeken nog volop stewards voor de nationale mars, dus aarzel niet om hiervoor op te roepen via het inschrijvingsformulier.

 

Lunchstrike for Future

Climate Express dacht een actievorm uit om ervoor te zorgen dat mensen die er niet geraken of niet kunnen staken de actievoerders een hart onder de riem kunnen steken.
Het concept is simpel: trommel je collega's/vrienden/familie op, knip het vlaggetje uit, zet het in je lunchmaaltijd en neem er een foto van die je via sociale media deelt met de hashtag #lunchstrike.
Meer info via het Facebook evenement en de instructies in dit document.

 

Politieke eisen

Onze verkozenen hebben nog één maand de tijd om de Klimaatwet goed te keuren. De wet is broodnodig om een kader te scheppen voor de strijd tegen de klimaatverandering. De Klimaatcoalitie betreurt dat er na 3 maanden van intense burgeractie geen enkele concrete politieke daad is geweest. Voor deze legislatuur eindigt, hebben onze politici nog een laatste kans om te bewijzen dat ze naar de burgers luisteren. Lees er meer over.

Op dinsdag 12 maart hebben we onze eisen voor de komende maanden toegelicht op het kabinet van de Premier. De tekst van ons verkiezingsmemorandum vind je hier.