Klimaatstaking

 

Tijdens de Global Week for Future (20-27 september) hebben wereldwijd meer dan 7,6 miljoen jongeren en volwassenen samen voor het klimaat gestaakt. De boodschap was unaniem: "de aarde - ons huis!- staat in brand: genoeg getreuzeld". In België kwamen we met 20 000 mensen op straat. We zijn terug en niet te stoppen!    

We hebben het werk neergelegd en de schoolbanken verlaten om onze politici eraan te herinneren dat de tijd dringt om de klimaatcrisis aan te pakken. Wij eisen veel meer ambitie op elk politiek niveau, en een klimaatbeleid dat eerlijk is voor iedereen.   

Over de generaties heen slaan we de handen in elkaar: jongeren, volwassenen, grootouders. De Belgische klimaatbeweging staat sterker dan ooit! Deze klimaatstaking vormde het startschot voor een week vol actie in ons land, aan de vooravond van de belangrijke VN-klimaattop in New York. 

We stapten van Brussel Noord tot Schuman in een mars vol kleur en animatie, en kwamen aan het einde bijeen bij Schuman voor speeches, een prijsuitreiking van Amnesty International Belgique francophone, een clap for the climate en muziek.

 

Brief aan de Premier

Onze Premier nam in naam van België het woord op de climate action summit in New York op 23 september en naar aanleiding hiervan, hebben we hem een brief gestuurd. Je leest het hier: http://www.klimaatcoalitie.be/nieuws/brief-aan-onze-premier-naar-aanleid...

Charles Michel sprak zijn steun uit voor een grotere bijdrage aan het Green Climate Fund, maar geen enkele andere ambitie voor ons land: https://bit.ly/2ldA2xH

Klimaatactiviste Greta Thunberg sprak de wereldleiders ook toe. In een bevlogen speech beschuldigde ze hen ervan om de wetenschap te negeren: "We are in the beginning of a mass extinction and all you can talk about it money and fairy tales of eternal economic growth - how dare you?" Met de slotwoorden: "We will not let you get away with this. Right here, right now is where we draw the line. The world is waking up and change is coming, whether you like it or not."

 

Aftelklok van 100 dagen

Twee dagen de derde internationale klimaatstaking, hebben we een teller laten ingaan. We herinneren de Belgische politiek eraan dat ze 100 dagen de tijd heeft om met een reeks doortastende en concrete maatregelen te reageren op de klimaatcrisis. Op 22 september hebben we samen met het publiek het startschot gegeven tijdens een klimaatbijeenkomst en de aftelklok is voortaan online te volgen op onze website.

De 100 dagen zijn ingegaan op 22 september en zullen eindigen op 31 december, deadline om de finale versie van het Nationaal Energie en Klimaatplan (NEKP) in te dienen bij de Europese Commissie. De Klimaatcoalitie vraagt in de eerste plaats om het Nationaal Energie Klimaat Plan op een ambitieuze manier te herzien en daarnaast stelt ze enkele concrete maatregelen voor zoals het organiseren van een nationale conferentie over rechtvaardige transitie en een verbetering van de Belgische governance inzake klimaat. In het kader hiervan is het cruciaal dat men de discussie over de Burden Sharing 2030 zo snel mogelijk aanvangt.

Meer info hier: http://www.klimaatcoalitie.be/100-dagen-om-te-reageren-op-de-klimaatcrisis

 

Beeld & pers

 

Onze eisen 

Een meer ambitieus klimaatbeleid dat eerlijk is voor iedereen.  

Op Belgisch niveau: 

  • Regeringsakkoorden die ambitieus en coherent zijn met het Akkoord van Parijs en een sociaal rechtvaardige transitie beogen 

Op Europees niveau: 

  • België moet aansluiten bij de meest ambitieuze landen om een herziening van de Europese klimaatdoelstellingen te verdedigen die het Akkoord van Parijs respecteert: 1) minimum -55% uitstoot aan broeikasgassen in 2030 (ten aanzien van 1990) en 2) klimaatneutraliteit ruim voor 2050. 
  • Een climate finance pact dat een investeringsplan mogelijk maakt voor de komende 30  jaar, via de oprichting van een Europese klimaatbank en een Europese winstbelasting: https://www.pacte-climat.net/.  

 

Hoe zag de Belgische actieweek eruit? 

 

Waarom een staking? 

De klimaatcrisis is voortaan een realiteit geworden voor iedereen: we moeten massaal samenwerken om deze uitdaging aan te gaan. Met deze staking willen we een speciaal startschot geven aan de acties voor de komende jaren en de Belgische klimaatbeweging verder uitbouwen door nieuwe mensen en nieuwe bevolkingsgroepen te mobiliseren. We nodigen iedereen uit om aan te sluiten: landbouwers, arbeiders, leerkrachten, studenten, grootouders, kunstenaars, …    

We reageren hiermee ook op de wereldwijde oproep tot klimaatstaking vanuit Fridays for Future en 350.org: https://globalclimatestrike.net/.      

 

Met steun van