Klimaateducatie

De Klimaatcoalitie stelt zich tot doel om het sociale en politieke draagvlak voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid in België te versterken.

Klimaateducatie vormt hierin een cruciale schakel. Ondanks een relatief hoge mate van bewustwording en de groeiende politisering van het thema in de Belgische context, blijft een degelijke kennis tekortschieten. Het is daarom van groot belang dat de nieuwe generaties gevormd worden.    

Vele van onze lidorganisaties organiseren workshops in scholen en bedrijven, stellen kits ter beschikking, publiceren brochures, … Het belicht de klimaatcrisis vanuit verschillende invalshoeken: natuur, biodiversiteit, landbouw, werk, mensenrechten, levensbeschouwing, … en het richt zich tot verschillende doelgroepen.

Op deze pagina proberen we een overzicht te bieden van de initiatieven rond klimaateducatie. Veel leesplezier!

 

Klimaat in de klas

Wil je met je leerlingen aan de slag rond het thema klimaat, maar weet je niet waar te beginnen? Hier is een overzicht!

De Klimaatcoalitie en haar partners hebben tientallen educatieve hulpmiddelen voor je opgelijst. Langdurige projecten in de school, spelletjes voor één of meerdere lesuren of animatie in je school, er is keuze voor alle leeftijden en aandacht voor diverse invalshoeken.

 

A) De basics

Welkom in Bolivië
Beschrijving : Trek je Boliviaanse boerenplunje aan en ervaar zelf hoe de klimaatverandering jouw leven verandert. In dit inleefatelier doe je mee aan een internationale klimaattop en kan je er je stem laten horen. Je onderhandelt er mee over efficiënte en duurzame oplossingen voor het klimaat, en dus ook over jouw persoonlijke toekomst.
Leeftijd : 16+
Vereniging: Oxfam


De Klimaatbrigade
Beschrijving: Tien thema's om het klimaat, klimaatverandering, de gevolgen voor de natuur en mensen en de mogelijke oplossingen te begrijpen. Met talrijke online oefeningen, wetenschappelijke ervaringen, tekeningen, video's, ... 
Leeftijd : 10-14
Vereniging: WWF en de FOD Leefmilieu


Climate Challenge
Beschrijving : Tien thema's om het klimaat, klimaatverandering, de gevolgen voor de natuur en mensen en de mogelijke oplossingen te begrijpen. Met talrijke online oefeningen, wetenschappelijke ervaringen, tekeningen, video's, ... 
Leeftijd: 14-18
Vereniging : WWF en de FOD Leefmilieu

 

Muzikaal Theater van Levende Muziek en inspirerende boekentips

Beschrijving: Ook kinderen kunnen een steentje bijdragen voor onze planeet. Daar leren ze alles over in de ludieke theatervoorstellingen van Levende Muziek met Wouter, Wim en Jaap de aap. Laat je in vervoering brengen en red het klimaat met je leerlingen.

Wil je in je klas werken rond het thema klimaat? Laat je leerlingen aan de hand van een boek, allerlei weetjes ontdekken over het klimaat. Of lees een stukje voor uit een boek en ga in gesprek met je leerlingen over het thema klimaatverandering.

Leeftijd: 6-12

Vereniging: 11.11.11


Wetenschappelijke workshop
Beschrijving : In deze workshop, georganiseerd door klimatologen van de universiteiten van Antwerpen en Luik in samenwerking met het WWF, zullen leerlingen zich voorbereiden om echte klimaatdeskundigen te worden. Door middel van wetenschappelijke experimenten zullen zij de oorzaken van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de planeet ontdekken.
Leeftijd : 10-14
Vereniging: WWF en de FOD Leefmilieu

 

ClimateChallenge@School

Dit is een ongewoon rollenspel waarin leerlingen de rol spelen van vertegenwoordigers van emblematische landen op grote klimaatconferenties (COP). Dankzij de dynamiek van het rollenspel begrijpen jongeren wat er op het spel staat tijdens de klimaatconferenties.

Leeftijd: 15+

Vereniging: WWF en FOD Leefmilieu


Het Klimaatfresco
Beschrijving: Het Klimaatfresco is een tool die in 2018 in Frankrijk gecreëerd werd om de uitdagingen van de klimaatverandering beter te begrijpen, met een sterke focus op de wetenschappelijke aspecten. Meer dan 200.000 mensen hebben al deelgenomen aan een workshop. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers, werd het gebruik van de tool al naar de vier windstreken verspreid.
Leeftijd : 16+
Vereniging : Oxfam

 

Video-getuigenissen van jonge klimaatactivisten voor in je klas

Beschrijving: Over de hele wereld voeren mensen actie. Jongeren nemen het heft in handen en strijden tegen klimaatverandering. Toon deze korte video-getuigenissen aan je leerlingen. Laat hen kennis maken met Ireen, Edwin, Chimzy, Grace en Béatrice – jongeren die zich op één of andere manier engageren rond klimaat in Zambia. En Jinky - een Filipijnse klimaatactiviste, zij ervaart de gevolgen van de klimaatcrisis in de Filipijnen maar onderneemt actie.

Leeftijd: 12+

Vereniging: 11.11.11

 

Film ‘Thank You For The Rain’ in je klas

Beschrijving: Organiseer een filmscreening van ‘Thank You For The Rain’ voor je leerlingen en laat hen kennismaken met de Keniaanse boer Kisilu. Hij gaat dagelijks de strijd aan met de gevolgen van klimaatverandering. Breng zo het thema klimaatverandering tot bij je leerlingen in de klas.

Leeftijd: 12+

Vereniging: 11.11.11

 

Het Klimaatbetoog van Nic Balthazar

Beschrijving: Hoezo klimaatverandering? Wat is er aan de hand? Wat zijn de oorzaken? En de gevolgen? Wat als we nu niets doen? Kijk met je leerlingen naar het 'Het Klimaatbetoog', een straffe voorstelling waarin Nic Balthazar je aan het denken zet.

Leeftijd: 12+

Vereniging: 11.11.11

 

Klimaatcoach

Beschrijving : Leerkrachten en leerlingen van het 4de tot en met het 7de secundair (van alle onderwijsnetten en studierichtingen) aanmoedigen om meer te weten te komen over de uitdagingen van klimaatverandering en om deel te nemen aan het debat over de transitie naar een koolstofvrije maatschappij tegen 2050. Aan de hand van de educatieve webtool ‘My2050‘ om uit te pluizen hoe we deze ambitieuze maatschappelijke uitdagingen kunnen realiseren.

Leeftijd : 16+
Vereniging : Goodplanet en de FOD Leefmilieu

 

Ook dat nog: tips

Uitgebreid educatief aanbod over klimaatverandering voor scholen

Leeftijd: alle

Vereniging: MOS, Kruit, 11.11.11 en vele andere

 

Klimaat voor volwassenen

A) Word klimaatverkenner of klimaatgids met Natuurpunt

B) Word klimaatkenner of klimaatcoach met KlimaatContact

C) Leer begrijpen hoe klimaat dikwijls de onderliggende motor vormt voor migratie met het Masereelfonds