Waarom de Klimaatcoalitie meedoet aan de Global #ClimateStrikeOnline

 

De wereld kreunt onder COVID-19, een wereldwijde gezondheidscrisis. De aanpak van deze crisis - met het redden van mensenlevens als enige doelstelling - heeft de samenleving tijdelijk zo goed als stilgelegd. Die doelstelling heeft nu absoluut prioriteit. De Klimaatcoalitie is solidair met alle slachtoffers en zij die voor hen zorgen en blijft dan ook net als iedereen ‘in z’n kot’ maar zit niet stil, integendeel. De gevulde straten van 2019 zinderen na. We nemen jullie enthousiasme en roep om klimaatbeleid mee in 2020, en roepen onze politici op tot actie. Ook nu. Want ook de klimaatcrisis eist nu al mensenlevens en bedreigt onze samenleving en de natuur. De effectieve aanpak van de klimaatcrisis laat geen uitstel toe. Om die reden moeten de economische maatregelen die nu al getroffen worden en nog zullen volgen de focus leggen op de mensen en de samenleving weerbaar, eerlijk en groen maken.

 

Onze boodschap via video

Verspreid het mee:

 

Onze beleidsaanbevelingen

We roepen de Belgische overheden op om een task force op te richten die na COVID-19 de opbouw van een nieuwe economie garandeert met respect voor mensen, milieu en natuur. In navolging van wat de Finse regering heeft opgezet, vragen we België een task force te lanceren die erop toeziet dat het antwoord op de economische recessie bijdraagt aan een sociaal rechtvaardige en klimaatvriendelijke samenleving. Op 23 april stuurden we hierover een brief naar Premier Wilmès met de vraag om betrokken te worden in de lopende onderhandelingen over de economische respons op de post-COVID samenleving. Lees het persbericht

Raadpleeg onze aanbevelingen in bijlage hieronder:

  • De EU Green Deal als springplank voor een nieuwe economie
  • Nood aan beleidscoherentie
  • Lessen uit de gezondheidscrisis
  • En in België?

 

Global Climate Strike Online

Op vrijdag 24 april 2020, twee dagen na de symbolische Earth Day, hebben duizenden jongeren en volwassenen wereldwijd hun stem online laten horen om te pleiten voor klimaatactie. Terwijl de bestrijding van het Coronavirus en het redden van mensenlevens nu absoluut prioriteit heeft, laat een effectieve aanpak van de klimaatcrisis immers geen uitstel toe.

Op initiatief van Youth for Climate, Students for Climate en Extinction Rebellion Youth kon men de hele dag deelnemen aan online activiteiten zoals een webinar, online gesprekken, muziek, een video, ... en hebben burgers via sociale media massaal foto's gepost met hun boodschap voor het klimaat en de hashtag #climatestrikeonline.

 

Met steun van