Acties

Van Mobilisatie tot Beleidsactie

Op een moment dat de klimaat- en milieucrisissen de planeet steeds heviger treffen, en vooral de meest kwetsbare landen, is het meer dan ooit van essentieel belang dat er concrete en ambitieuze maatregelen genomen worden. De wetenschap is duidelijk: om de opwarming van de aarde te beperken tot maximum 1,5°C moet de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met de helft verminderen. Dat is nog mogelijk, maar we moeten nu in actie schieten om een leefbare planeet voor de huidige en toekomstige generaties in stand te houden.

 

2020 wordt een cruciaal jaar, met de start van de uitvoering...

Het jaar van de burgermobilisatie

In het kader van de Europese, federale en regionale verkiezingen en de klimaattoppen in New York en Madrid was het momentum in 2019 voor het klimaatthema bijzonder groot. Er kwamen honderdduizenden Belgen op straat voor het klimaat: jongeren, grootouders, werknemers, leraren, studenten, wetenschappers, dokters, ... Nog nooit lieten zoveel mensen hun stem horen voor meer klimaatambitie en voor een eerlijke transitie. Het klimaatthema is vandaag niet meer weg te denken uit de actualiteit en staat bovenaan de politieke agenda.

Het werk van de Klimaatcoalitie loont: na meer dan tien...

Claim the Climate

Op 2 december 2018 claimden we in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Allen samen, tous ensemble, zijn we voor de grootste klimaatmobilisatie ooit in België gegaan. We waren met 100 000, een historisch aantal!

 

Waarom?

Drie jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog steeds worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat onze uitstoot sinds een paar jaar opnieuw stijgt.

We moeten dus een versnelling hoger, en steeds meer mensen laten dat...

Zet je bank op de juiste route

 

In 2017 heeft de Klimaatcoalitie een nationale campagne gevoerd die de Belgische grootbanken, zijnde BNP Paribas, KBC, ING en Belfius, opriep om hun middelen in de fossiele brandstoffenindustrie zo snel mogelijk weg te halen en deze te herinvesteren in duurzame energiebronnen. Elke burger kon via een speciaal webformulier zijn bank vragen om zijn/haar geld niet meer te investeren in fossiele brandstoffen. 

BNP Paribas, ING, KBC en Belfius investeren in totaal nog steeds meer dan 40 miljard euro in die vervuilende industrie. Dat bewijst...

Wij mobiliseren onze leden voor de klimaattop in Parijs!

Eind dit jaar vinden in Parijs cruciale internationale klimaatonderhandelingen plaats. Ook de klimaatbeweging blaast verzamelen. Twee weken lang, van 29 november tot 13 december, overspoelen Belgische organisaties de Franse hoofdstad. Ze zullen de onderhandelaars tonen dat de transitie naar een duurzame en klimaatvriendelijke samenleving reeds is ingezet en door hen dringend moet omkaderd en gestimuleerd worden.

Bestel nu je ticket bij Climate Express en neem de trein, bus of fiets naar Parijs. Doe mee aan de massabetoging op zo...