Politiek debat: ‘Klimaatverandering, ook een bedreiging voor de financiële stabiliteit van België?’

 

Wat? Debat over de risico’s van fossiele investeringen en de rol die de Nationale Bank hierin kan opnemen. Met vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en Georges Gilkinet (Ecolo), Michel de Lamotte (cdH), Willem-Frederik Schiltz (Open-VLD), Karin Temmerman (Sp.a), Bert Wollants (NV-A), Robrecht Bothuyne (CD&V), Annemie Maes (Groen), Jos D’Haese (PVDA).

Waar? Congreszaal, Federaal Parlement, Leuvenseweg 21, Brussel (aanmelden bij de balie)

Wanneer? Maandag 30/10/2017, 9u-13u

Taal? In Nederlands en Frans. Er is simultane vertaling voorzien in beide richtingen.

Inschrijving? Via het inschrijvingsformulier

 

Uitnodiging

De Klimaatcoalitie nodigt u uit voor het politieke debat ‘Klimaatverandering, ook een bedreiging voor de financiële stabiliteit van België?’ dat zal plaatsvinden op maandag 30 oktober 2017 van 9u tot 13u in het Federaal Parlement te Brussel.

De Belgische grootbanken investeren in totaal nog steeds meer dan 40 miljard euro in steenkool, olie en gas. Een gigantisch risico voor de planeet én voor de stabiliteit van ons spaargeld. Samen met De Nederlandsche Bank gaan we in debat met onze volksvertegenwoordigers over de rol die de Belgische Nationale Bank hierin kan en moet spelen.

In het kader van haar divestmentcampagne wil de Klimaatcoalitie het debat aangaan over een onderbelicht aspect van klimaatverandering, namelijk de financiële risico's die gepaard gaan met het ‘business as usual’ scenario. Uit onderzoek van de Klimaatcoalitie blijkt dat BNP Paribas, ING, KBC en Belfius in totaal nog steeds meer dan 40 miljard euro investeren in fossiele brandstoffen. Een gigantisch risico voor de planeet én voor de stabiliteit van ons spaargeld. Al 4.000 burgers vroegen hun bank om niet langer te investeren in fossiele brandstoffen.

In zijn laatste Financial Stability Report rept de Nationale Bank echter met geen woord over de klimaatverandering en de financiële risico's die met de investeringen in fossiele energie gepaard gaan. Nochtans staat dit bij heel wat financiële instellingen, zoals ’s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock, hoog op de agenda. Ook De Nederlandsche Bank kaart dit uitgebreid aan in de studie ‘Tijd voor Transitie’. Vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank komen deze bevindingen toelichten in het Parlement. Daarna gaan politici in debat over de Belgische situatie.

 

Programma

8u30-9u: Ontvangst

9u-9u10: Welkomstwoord

9u10-10u: Keynote van:

 • Henk Jan Reinders, Strategy Advisor bij De Nederlandsche Bank
 • Maarten Vleeschouwer, Supervisory Policy Officer bij De Nederlandsche Bank

10u-10u15: Koffiepauze

10u15-11u30: Politiek debat met:

 • Georges Gilkinet, federaal parlementslid Ecolo
 • Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid Open-VLD
 • Michel de Lamotte, federaal parlementslid cdH
 • Karin Temmerman, federaal parlementslid Sp.a
 • Bert Wollants, federaal parlementslid NV-A
 • Robrecht Bothuyne, Vlaams parlementslid CD&V
 • Annemie Maes, Brussels parlementslid Groen
 • Jos D’Haese, klimaatspecialist PVDA
 • Moderatie door Alma De Walsche

11u30-12u: Vragenronde

12u-12u05: Slotwoord

12u05-13u: Lunch met broodjes

 

Inschrijving

Om in te schrijven voor dit evenement vragen we u dit formulier in te vullen. Indien u meer info wenst, kunt u terecht bij Julie Van Houtryve op info@klimaatcoalitie.be of 0484 65 28 57.

 

Met steun van