23ste klimaattop in Bonn

 

Context

Dit jaar vindt de 23ste klimaattop plaats van 6 tot 17 november in het Duitse Bonn. Het zal de eerste grote klimaatconferentie zijn die onder het voorzitterschap van een kleine eilandstaat (met de logistieke steun van Duitsland) zal plaatsvinden, namelijk Fiji.

Met een opwarming van 1 °C sinds het pre-industriële tijdperk neemt de impact van klimaatverandering jaar na jaar toe. Het jaar 2017 werd gekenmerkt door talrijke klimaatrampen met zichtbare gevolgen voor mens en maatschappij. De klimaattop wordt dit jaar voorgezeten voor Fiji, een kleine eilandstaat die zeer kwetsbaar is voor klimaatverandering. De focus van de ‘eilandCOP’ zal dan ook liggen op de nood aan een drastische vermindering van uitstoot en het belang van maatregelen die aanpassing en weerbaarheid verhogen. De Nationally Determined Contributions (NDC) voldoen momenteel niet om de ambitie van het Akkoord van Parijs waar te maken. Ook in België is de rechtvaardige transitie naar een koolstofarme samenleving nog niet ingezet. Dat toont de recente stijging in uitstoot.

Geen tijd te verliezen dus... dit jaar organiseren de Belgische en internationale klimaatbeweging weer tal van mobilisaties, acties en evenementen in Duitsland en in België.

 

Belgische oproep tot acties voor klimaatrechtvaardigheid

Verschillende organisaties roepen in het kader van de klimaattop op tot acties voor klimaatrechtvaardigheid over heel het land tijdens het weekend van 17 tot 19 november. Doe mee aan de Belgische oproep en spread the word! Hashtags zijn #BelgiumActNow en #Climate Justice.

Doe mee en organiseer een actie in je buurt. Een flashmob op het plein, een samenkomst aan het stadhuis, symbolische, artistieke, humoristische of directe acties: alles kan! Maak een foto of video van je actie en deel hem op sociale media. Maak gebruik van deze handige handleiding.

Of sluit aan bij één van de vijf grote (fiets)acties in Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel en Namen:
 
Gent: Act Now - Fietsactie Gent 
Leuven: Climate Cycle Leuven 
Antwerpen: Act Now Fietsrevolutie Antwerpen
Brussel: Masse critique pour le climat @BXL 
Namen: Masse critique à vélo pour le climat à Namur
Luik: Trail du Second Souffle

Deel de algemene oproep aan de hand van het Facebook-evenement en de actievideo.

Je kan alle initiatieven tijdens het laatste weekend opvolgen via deze interactieve Belgische kaart.

 

Klimaatacties in Bonn

Een klimaatpeloton van 350 fietsers legde een tocht af van 270km langs oude en nieuwe energiebronnen. In Bonn manifesteerden 25.000 mensen voor een hernieuwbare en solidaire toekomst. En in Hambach eisten 4500 actievoerders dat fossiele brandstoffen onder de grond blijven. Herbeleef de reportages integraal via Climate Express.

Naar aanloop van de klimaattop organiseerden onze partners ook tal van infoavonden en sponsoracties voor het klimaat. 

 

Aanbevelingen Belgische overheden

Naar aanleiding van de klimaattop stelde het Platform Klimaatrechtvaardigheid beleidsaanbevelingen op voor onze beleidsmakers. Je vindt de integrale tekst in bijlage hieronder.

Volg onze beleidsmedewerkers vanaf de tweede week van de onderhandelingen live via twitter: https://twitter.com/ClimateCoaliti1.